Nieuws

Let op, Noordkop!

Geplaatst op 31-03-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: Auke Visser (Voorzitter ZCNK)

Aan het begin van het vliegseizoen 2019 wordt nogmaals uw aandacht gevraagd voor het nieuwe
vliegveld van het Zweefvlieg Centrum Noordkop (ZCNK).


DAGELIJKS ACTIEF
Het zweefvliegveld is op 22 september 2018 in gebruik genomen en ligt ongeveer 3,5 km zuid van Den Oever,
west van de snelweg A7, nabij de zuidwestelijke hoek van het Robbenoordbos.
In de periode 1 maart tot 1 november kunnen er dagelijks zweefvluchten plaatsvinden welke m.b.v. een lier worden gestart. M.i.v. het seizoen 2019 zijn op beperkte schaal ook sleepstarts mogelijk.

BIJNA-BOTSINGEN
Tijdens de laatste weken van het seizoen 2018 is er op de nieuwe locatie intensief gevlogen. Daarbij werd het zweefvliegveld niet alleen op korte afstand gepasseerd maar ook diverse malen door motorvliegtuigen overvlogen. De aanwezigheid van een nieuw vliegveld in de Kop van Noord-Holland is op de gebruikelijke wijze bekend gemaakt, t.w.: een NOTAM op 22 september gevolgd door de AIP vermelding per 11 oktober 2018. Jammer genoeg hebben deze publicaties niet kunnen voorkomen dat het vliegseizoen is afgesloten met de melding van twee bijna-botsingen tussen zweef- en motorvliegtuigen.

DRINGEND ROUTE ADVIES
Motorvliegers die De Kooy CTR/RMZ aan de oostzijde passeren, worden daarom dringend geadviseerd om tussen Wieringerwerf en Den Oever niet de snelweg A7 maar de kustlijn van het IJsselmeer te volgen. In noordelijke richting tot voorbij de haven van Den Oever en richting het zuiden tot voorbij het Dijkgatbos, dit ter voorkoming van nieuwe bijna-botsingen of erger.